Certificaat alcoholgebruik

Sinds 2014 verplicht de overheid dat alle bardienstvrijwilligers in het bezit moeten zijn van het certificaat alcoholbeleid. De KNLTB wil in samenwerking met het NOC-NSF er voor zorgen dat tennisverenigingen voldoen aan deze eis door op een verantwoorde manier alcohol schenken.

Dit besluit heeft een grote impact op onze club en leden die bardienst draaien. Dit betekent namelijk dat leden die bardienst draaien middels een toets, een certificaat moeten behalen.

Om te zorgen dat dit gebeurt heeft NOC-NSF een speciale website ontwikkeld waarop teksten en filmpjes staan die barvrijwilligers moeten helpen om op een verantwoorde manier hun bardienst uit te voeren. Je dient na het lezen van deze informatie een toets te maken om je kennis te testen. Rond je deze test succesvol af, dan mag je jezelf een gekwalificeerde barvrijwilliger noemen!

Wij begrijpen dat we veel van jullie vragen maar onze handen en voeten, en die van andere (tennis)verenigingen, zijn gebonden. De gemeente Uden heeft aangegeven dat hier door BOA's op zal worden gecontroleerd!

Wij willen daarom al onze leden die bardienst draaien met klem verzoeken om de toets te maken. Het kost 15 tot 20 minuten van je tijd, en veel vragen zijn simpel te beantwoorden.

Het certificaat behoeft slechts eenmaal behaald te worden en kan voor meerdere verenigingen gebruikt worden.
 We willen jullie verzoeken de toets zo snel mogelijk succesvol af te ronden.

De e-learning ‘Voor Elkaar | Sport’ is vanuit NOC-NSF in samenwerking met VWS en drie andere branches speciaal ontwikkeld voor barvrijwilligers/medewerkers van sportkantines. Met de juiste kennis kun je goed beslagen ten ijs komen in verschillende situaties.

In drie online modules, afgesloten door een toets, leren we je welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe je moet reageren in lastige situaties en vooral hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen.

Het is een snelle, toegankelijke en leuke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt. Voor mensen die een diploma ‘sociale hygiëne’ hebben behaald is de e-learning een waardevolle opfriscursus.

Het is verplicht om altijd minstens één persoon bij de bar aanwezig te hebben die het bijbehorende certificaat of het diploma Sociale Hygiëne heeft behaald. Wat LTC Uden betreft is deze e-learning een ‘must’ voor iedereen die tijdens onze schenktijden achter de bar staat in onze paviljoen.

De e-learning ‘Voor Elkaar | Sport’ maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen ter bevordering van verantwoord alcohol gebruik in de sportkantines.

Ga naar de gratis e-Learning, doe de test en ontvang je gratis certificaat.

Er wordt je gevraagd een account aan te maken. Dit is nodig om het behaalde certificaat op jouw e-mailadres te ontvangen. Dit certificaat is persoonlijk en mag je zelf behouden. Maar vergeet niet om dit certificaat gelijk online door te sturen naar [email protected]. Dan kunnen wij bij een eventuele controle aantonen dat jij een gekwalificeerd schenker van alcohol bent.